Als OSINT & Recherchebureau schrijven we graag vanuit kennis en ervaring als particulier onderzoeker over onze praktijk en over ons specialisme OSINT en SOCMINT. We houden u graag op de hoogte van opvallend nieuws, nieuwe ontwikkelingen en andere interessante onderwerpen. We geven u graag handige tips en tricks die u kunt gebruiken en makkelijk zelf kunt toepassen.
Veel leesplezier!
OSINT & Recherchebureau
In de gemeentemagazine editie 2022/2023 van het mooie Beuningen staat OSINT & Recherchebureau vermeld op pagina 7.
Heeft u een vraag waar u mee zit? Aarzel niet, bel gerust voor een afspraak. U bent altijd welkom op kantoor voor een kop koffie!
OSINT & Recherchebureau.nl en Recherchebureau Van Westenbrugge hebben de krachten samen gebundeld en zijn onderzoekspartners geworden op het gebied van digitale nalatenschap. De samenwerking is om elkaar te versterken om zo voor de nabestaanden de beste dienstverlening te kunnen bieden. Hierdoor is meer ruimte voor persoonlijke begeleiding en ondersteuning voor de nabestaanden als het gaat om het toegankelijk maken van digitale apparaten, een DATA-onderzoek of een OSINT-onderzoek van de overledene. We zijn gecertificeerde en gediplomeerde particuliere onderzoekers. Daarnaast zijn we door de politie en justitie gelegitimeerd en geregistreerd en hebben we de wettelijke vereiste POB-vergunning. Zo kunnnen we uitgebreid onderzoek verrichten in de data van overledenen. Ook bieden we hulp aan bij contact met politie- en opsporingsdiensten, Artikel 12 Sv-procedure, interpretatie van politieonderzoek naar suïcide etc.
Foto links Yvonne Van Westenbrugge en rechts Özlem Lieberwirth
Een DATA-onderzoek omvat onderzoek naar alle gegevens in de telefoons, tablets, computers of laptops van uw dierbare. We doen onderzoek naar (verwijderde) foto’s, video’s, e-mails, contactpersonen, (geheime) apps, cryptomunten etc. Als onderzoekers zoeken wij naar uw antwoorden als er sprake is van plotseling verlies van uw dierbare.
Een OSINT-onderzoek omvat onderzoek in of op alle beschikbare, openbare en toegankelijke informatiebronnen. We onderzoeken de informatie op alle Social media platformen die we daarna uitvoerig analyseren. We kunnen de laatste online activiteiten in kaart brengen. We kunnen ook onderzoeken welke contacten uw dierbare in de afgelopen tijd heeft gehad.
Onze gezamelijke kracht is om de nabestaanden op digitaal vlak te ontzorgen en hen persoonlijk te begeleiden en ondersteunen. Meer informatie over onze volledige dienstverlening zie www.osintrb.nl/digitale-nalatenschap of neem vrijblijvend contact op met OSINT & Recherchebureau.nl op telefoonnummer 06 21 83 88 86.
OSINT & Recherchebureau.nl is het nieuwe jaar gestart als partner van businessclub "Business Netwerk Betuwe". Business Netwerk Betuwe is hét business netwerk voor de Regio Arnhem-Nijmegen.
Voor meer informatie over Business Netwerk Betuwe zie LINK
.
OSINT & Recherchebureau.nl bedankt iedereen voor het in ons gestelde vertrouwen en de prettige samenwerking in het afgelopen jaar. Wij wensen iedereen sfeervolle kerstdagen en vooral een gezond en gelukkig nieuwjaar!
Mocht je vragen hebben, je bent altijd welkom voor een vrijblijvend gesprek. Tot volgend jaar!
Open Source Intelligence is digitaal onderzoeken, maar het is niet alleen digitaal. Juist de mensenlijke zintuigen zijn van essentieel belang. Wat zie ik? Maar wat neem ik waar? Wat kan ik nog meer zien? Wat kan ik nog meer waarnemen? Je kunt de menselijke zintuigen trainen!
Dit kan via “Digger-project” wat een geweldig initiatief is waarbij je zintuigen optimaal benut en prikkelt om onder andere je zicht- en gehoorvaardigheden aan te scherpen. Hier kun je oefeningen doen waarbij je actief kunt observeren en nauwkeurig moet luisteren. Elke activiteit heeft oefeningen op drie niveaus, gemakkelijk, gemiddeld en gevorderd. Succes! LINK
Een sterke aanvulling is het boek “Visual Intelligence” van Amy Herman wat een eyeopener is voor iedereen die wil leren om waarnemingen te verbeteren! LINK
Artificial intelligence (AI), ook wel kunstmatige intelligentie genoemd, is een bijzonder interessant onderwerp en heeft enorme invloed op ons dagelijks leven.
Machines, apparaten en software voorzien van AI voeren taken uit zoals mensen en dieren dat doen. Onlangs was in het nieuws dat de Dienst Speciale Operaties van de Nederlandse politie een nieuwe robothond Spot voor het eerst heeft ingezet LINK. Er zijn ontelbare slimme technieken die opgezet zijn mede door AI. Denk hierbij aan Robotica en Internet of Things (IoT) LINK. Hierbij worden allerlei objecten, zoals huishoudelijke apparaten voorzien van sensoren, software en andere technologieën die verbonden zijn met het internetnetwerk. Op deze manier worden gegevens uitgewisseld.
Wat is AI? Wat kun je ermee? Hoe ontwikkelt AI zich in de wereld? Door AI zijn al onze gebruiken, gedragingen en handelingen zichtbaar voor overheid en marktpartijen. Om even aan het huidige voetbal te refereren, er zijn zelfs voetballen die voorzien zijn van sensoren waardoor data wordt verzameld die later in trainingen kan worden gebruikt. Van de andere kant ontstaat de dreiging dat anderen precies weten wat je doet, wilt of wat je denkt. Kortom hoe zit het met het inzetten van AI en met het basisrecht van burgers en hun gegevensbescherming? En belangrijker; wat staat je te wachten?
Machine Learning wordt gezien als een onderdeel van AI KLIK. Gebruik van zelflerende algoritmen, patronen die worden gebruikt ter classificatie en voorspelllingen, zonder dat ze expliciet zijn geprogrammeerd om dit te doen, om weer deze voorspellingen om te zetten naar besluitvormen.
Deep Learning wordt gezien als een onderdeel van Machine Learning en kan meer; het begrijpt de context KLIK. Deep Learning is gebaseerd op meerlaagse neurale netwerken, Artificial Neural Networks (ANNs) KLIK. Algoritmes met meest humane kunstmatige intelligentie. Soortgelijke manier als het menselijk brein. Deep Learning lost complexe problemen op of kan zelf intelligente beslissingen nemen. Denk hierbij aan spraak- of beeldherkenning.
De grootste en machtigste bedrijven in de wereld die constant werken aan de toekomst op het gebied van Artificial Intelligence zitten in de Verenigde Staten en China. In de Verenigde Staten zijn dit; Facebook, IBM, Apple, Amazon, Google en Microsoft. In China zijn dit; Tencent, Badoo en Alibaba.
Als je kijkt naar de visie en het inzetten van AI tussen de Verenigde Staten en China verschillen de belangen enorm van elkaar. In Amerika gaat het vooral om commercie en het voorspellen in inspelen aan de behoeftes van de mens. In China gaat het meer om het controleren en beheersen van de bevolking.
China is bezig met ontwikkeling van AI enkel voor het publieke belang. Iedereen die in China op internet wil moet gezichtsherkenning accepteren. Daarnaast staan er overal apparaten die enkel werken op gezichtsherkenning. Of je nu een treinkaartje wilt kopen of een blikje Cola. Op beide apparaten moet je je identificeren. Je hebt geen keuze. Al deze data wordt vervolgens gebruikt voor toestemmingen of ontzeggingen. Denk hierbij aan een aanvraag voor een lening- of kredietverstrekking. China vindt dat je met deze systemen, door onder andere classificatie en automatisch te labelen of te taggen, de sociale orde goed kunt bewaren. China heeft dus onbeperkte toegang tot ieders data en daarmee tot het gehele leven van hun inwoners.
In de Verenigde staten ligt dit anders. Hier wordt AI niet ontwikkeld voor het publieke belang zoals in China, maar gaat het enkel om commerciële belangen. Ze kijken naar exploitaties en winst, denk hierbij aan advertenties. Amazon zet al jaren het AI-systeem in om voorspellingen te doen van bestedingen van klanten om zo de omzet te verhogen. Elke keer geef je vrijwillig een stukje data weg aan bedrijven. Deze data wordt doorlopend weer bij andere data gevoegd en geanalyseerd. Zo ontstaat er een profiel waardoor toekomstig handelen of denken voorspeld kan worden.
In Nederland komen wij ook diverse berichtgevingen over AI tegen. Onlangs was het in het nieuws dat de overheid en gemeentes gebruik maken van ‘slimme’ algoritmes waarbij je fraude of criminaliteit kunt opsporen KLIK. Er wordt echter vergeten dat AI-data verkeerd of fout kan classificeren. Een ‘handmatige’ controle hierop is er niet. Dit is zeker noodzakelijk. Begrijpen we AI eigenlijk wel?
Overal op de wereld wordt AI op verschillende manieren ingezet. Ieders privacy wordt steeds meer aangetast, alleen weten we dit niet en zien we dit niet. De (privacy) wetgeving geldt kennelijk niet als het gaat om het gebruik van AI-data en als het gaat om biometrische identificatie of discriminatie. Gelukkig denken ze daar in Brussel anders over. De Europese Commissie wil de burgers beschermen tegen onrechtmatig gebruik van kunstmatige intelligentie KLIK.
Zoals je hebt gelezen is het onderwerp Al erg breed. Het zal alleen maar toenemen. Het is AI vs mens. Wie wint? Heb je een idee?
Als je meer over AI wilt weten, raad ik je aan om te kijken naar de meest actuele en spraakmakende documentaire “Coded Bias” (2020). Een documentaire over de wettigheid en ethische implicaties van gezichtsherkenningstechnologie.
Tot een volgende blog!
In mijn blog van 5 februari j.l. heb ik het Dark Web benoemd en je beloofd daar nog een blog aan te wijden. Ik wil je graag het verschil uitleggen tussen het Deep Web en het Dark Web.
DEEP WEB
Deep Web wordt helaas in verband gebracht met het Dark Web. Geheel ten onrechte, want het Deep Web bevat onschadelijke gegevens en online databases. Deep Web is voor iedereen juist belangrijk omdat je persoonlijke informatie en gegevens hier gestationeerd staan.
TOEGANG DEEPWEB
Net als het Surface Web of Clear Web gebruik je ook het Deep Web dagelijks. Je bent je er niet van bewust. Al je persoonlijke gegevens staan hier opgeslagen. Denk hierbij aan je persoonlijke e-mail account of je online bankzaken. Het is eenvoudig. Zodra je een wachtwoord of code in moet toetsen begeef je je op het Deep Web.
Kortom; je hebt enkel toegang tot het Deep Web door:
Deze beveiligde pagina’s van het Deep Web zijn niet geïndexeerd in zoekmachines. Dit moet natuurlijk ook niet, want anders zijn je persoonlijke gegevens inzichtelijk en toegankelijk voor iedereen via een webbrowser. Het Deep Web is natuurlijk goed beveiligd. Toch is het voor criminelen soms mogelijk om bij de persoonlijke informatie te komen. Hoe goed je gegevens beschermd zijn is mede afhankelijk van hoe goed jij je accounts beveiligd hebt. Het is belangrijk om voor al je accounts sterke wachtwoorden, of zinnen, te gebruiken. Maak ook geen gebruik van een openbaar onbeschermd WIFI - netwerk.
Naast de eigen veiligheidsmaatregelen die je treft ben je ook afhankelijk van de beveiliging van grote instellingen, zoals bedrijven, ziekenhuizen, overheid, onderwijsinstellingen enzovoort. Deze grote partijen hebben enorme databases opgeslagen en online staan op het Deep Web. Dat het daar niet altijd even goed zit met de beveiliging blijkt wel uit de grote hoeveelheid “hacks” waar we met regelmaat over lezen.
DARK WEB
Geschiedenis
De kern van het Dark Web/ internet is ontstaan in de late jaren zestig door ARPA (Advanced Research Projects Agency) LINK. Dit is een instituut van het Amerikaanse ministerie van Defensie LINK. In 1968 begon ARPA met de ontwikkeling van het ARPANET (ARPA Network), een 'packetswitching' computernetwerk. De voorloper van het internet. Dit was een snel intern communicatiesysteem binnen de defensie. Later in 1969 werden er vier machines verbonden met ARPANET. Gaandeweg werd ARPANET verbonden aan andere netwerken. In de jaren zeventig ontdekten men meer mogelijkheden van dit netwerk en vond zelfs de eerste interne illegale online transactie plaats LINK.
TOEGANG DARKWEB
Het Dark Web is een anoniem online computer- en communicatienetwerk. Toegang tot het Dark web is niet mogelijk via reguliere zoekmachines of browsers. Om toegang te krijgen tot het Dark Web heb je dus specifieke browsers nodig zoals een TOR browser, I2P of Freenet. Voor je eigen veiligheid; maak altijd gebruik van een VPN – verbinding.
TOR
De meest bekende is de TOR (The Onion Router), die toegankelijk is via de TOR-browser LINK. De TOR is voor het eerst in 2002 als software uitgebracht waar men gebruik maakte van een complex en ingewikkeld platform. In 2004 heeft TOR een ondersteuning voor verborgen services (hidden services) toegevoegd. De TOR browser biedt krachtige anonimiteit en geheimhouding. Alle IP adressen van de websites op het Dark Web zijn niet identificeerbaar. De TLD (Top Level Domain) eindigen niet op ‘.com’ of ‘.org’, wat we kennen van het Surfaceweb, maar eindigen hier op ‘.onion’. Bovendien zijn de URL’s ook lang en hierdoor onmogelijk te onthouden. Een voorbeeld van een standaard URL op het Dark web is "https://dns4torpnlfs2ifuz2s2yf3fc7rdmsbhm6rw75euj35pac6ap25zgqad.onion". Door de complexiteit van het platform is later in 2008 de herontwikkeling van de TOR-browser ontstaan. Hierdoor is het Dark Web voor iedereen veel makkelijker en toegankelijker geworden.
DE DUISTERE KANT VAN HET DARKWEB
Het grootste deel van het Dark Web betreft illegale handel en criminele activiteiten. Het is niet verboden of illegaal om zien wat er allemaal op het Dark Web staat. Maar onthoud dat het wel strafbaar kan zijn om bepaalde websites te bezoeken, content te downloaden of illegale goederen of diensten aan te schaffen. Bovendien opereert onder andere de politie anoniem om criminele netwerken te ontmantelen. Overigens is er een groot risico dat je op een malafide link klikt waardoor je computer geïnfecteerd wordt met malware. Je moet je er dus goed van bewust zijn wat de eventuele risico’s zijn en welke consequenties dit met zich mee kan brengen.
DE LICHTE KANT VAN HET DARKWEB
Is het Dark web alleen maar negatief en illegaal? Nee, door de opzet en ongrijpbaarheid van het Darkweb biedt het de gebruikers privacy, anonimiteit en vrijheid. Het is voor veel critici uit bepaalde dictatoriale landen vaak de enige manier om contact te leggen met de buitenwereld zodat wij weten wat er zich in die landen afspeelt. Zo hebben belangrijke uitgevers en nieuwsorganisaties een eigen ‘Secure Drop’ .onion website waarop journalisten, klokkenluiders, e.d. hun ‘belastende’ informatie anoniem kunnen delen.
Door wat onderwerpen uit te lichten weet je nu iets meer van het Dark Web in plaats van dat je alleen hoort dat het gevaarlijk is en dat je er niet op moet surfen. Veel op het Dark Web is zeer zorgwekkend. Er zijn talloze illegale en criminele markten en platformen ontmanteld sinds het bestaan, maar dagelijks komen er steeds nieuwe markten en platformen erbij. Overigens is door het gebruik van de ‘anonieme’ cryptovaluta Bitcoin het Dark Web ook meer gaan groeien.
Een digitale wereld met (te) weinig regels. Opgezet vanuit de gedachte om wereldwijd de vrijheid van meningsuiting te garanderen. Jammer dat technologie ook een keerzijde heeft.
Tot een volgende blog!
.
Er zijn twee grote hacks actueel. De gegevens van 533 miljoen gebruikers van Facebook en 500 miljoen LinkedIn profielen zijn door hackers buit gemaakt. De Facebook hack heeft weliswaar in 2019 plaatsgevonden maar nu worden de gegevens op het Dark Web te koop aangeboden. Zo zie je maar; zodra je je gegevens op platformen hebt staan, zoals nu bijvoorbeeld op Facebook of LinkedIn, ben je afhankelijk van de veiligheid van die platformen.
Kun je dan helemaal niets doen? Aan het hacken van een platform als Facebook niet. Het veiligst is om helemaal geen social media account te hebben. Maar binnen je eigen systemen kun je het risico tot een minimum verkleinen. Veel kun je zelf doen.
Door grote toename van cybercriminaliteit heb je nu meer behoefte aan extra digitale beveiliging. Hieronder noem ik een aantal onmisbare en belangrijke basishandelingen die je direct kunt toepassen.
Check OPSEC.
OPSEC staat voor Operations security. Dit is de operationele beveiliging. OPSEC is een zeer breed proces met betrekking tot het beschermen van je (persoonlijke) informatie op je digitale apparaten. Ik wil je een aantal meegeven:
Schaf een VPN verbinding aan.
Een Virtual Private Network is hedendaags eigenlijk onmisbaar voor veilig en anoniem internetten. Met een VPN-netwerk gaat al je dataverkeer via een versleutelde digitale tunnel vanuit je apparaten naar je VPN-aanbieder LINK. Maar waarom zou je VPN aanschaffen? Enkele voordelen:
Goede VPN-diensten zijn; ProtonVPN, PIA, ExpressVPN en NordVPN. Vermijd overigens gratis VPN-diensten. Daarvan wordt verteld dat ze mogelijk jouw privéinformatie doorverkopen. Houd er rekening mee dat je internetverbinding met VPN wel wat langzamer wordt, omdat je surft via een server van de VPN aanbieder. Voor de volledigheid; met een VPN laat je minimale digitale sporen achter, maar het zorgt niet voor een volledige anonimiteit en veiligheid.
Maak gebruik van een passwordmanager.
Sla wachtwoorden nooit op in een webbrowser. Wanneer je computer door een kwaadaardige software is getroffen zoals een virus, spyware enzovoorts kunnen hackers bij de opgeslagen wachtwoorden komen in je browser. Daarom is het verstandig om gebruik te maken van een passwordmanager. Via een passwordmanager krijg je een digitale kluis waarbij je toegang krijgt door één hoofdwachtwoord in te voeren. In je digitale kluis staan alle andere accounts opgeslagen. Met een passwordmanager hoef je ook geen wachtwoorden te bedenken. Enkele voorbeelden van goede passwordmanagers zijn; Lastpass, Keepass en 1Password.
Mocht je toch los van een passwordmanager een goed wachtwoord nodig hebben, dan adviseer ik je wachtzinnen te gebruiken. Zinnen zijn gewoon makkelijker om te onthouden. Gebruik daarbij naast speciale tekens en cijfers vooral spaties. Wil je weten of jouw wachtwoord is gehackt? Check dan op de website van https://haveibeenpwned.com/
Ik kan eindeloos schrijven over wat je allemaal meer kunt doen om jezelf te (blijven) beschermen op internet. Als je daar meer over wilt weten adviseer ik je een aantal boeken te lezen die hierover gaan.
Boeken: “Ik weet je wachtwoord” van Daniël Verlaan of “Komt een vrouw bij de hacker” van Maria Genova. Heb je kinderen (10+)? Dan adviseer ik het boek “What the hack” van Maria Genova aan je kinderen mee te geven.
Mocht je vragen hebben, neem dan contact met ons op. We helpen je graag. Tot een volgende blog!
Open Source Intelligence wordt om een verschillende redenen steeds belangrijker voor organisaties. De meeste mensen kennen OSINT helaas (nog) niet. Het is digitale recherche. Dit is een specifieke tak van recherchewerk en vereist een apart specialisme. Snel relevante informatie verzamelen, filteren, destilleren, patronen en verbanden kunnen weergeven en dat vastleggen in een helder rapport aangevuld met bewijsmateriaal. Velen weten niet dat hedendaags OSINT in alle organisaties onmisbaar is. De politie heeft speciale OSINT teams die ingezet worden als het gaat om cybercrime of het analyseren van informatie op het internet. Ook diverse afdelingen binnen de bankenwereld zoals KYC (Know Your Customer), CDD (Customer Due Diligence) of AML (Anti Money Laundering) maken naast eigen technieken en methoden ook gebruik van de kennis en technieken van OSINT.
Naast dat OSINT ingezet kan worden ten behoeve van informatiebeveiliging, ter bescherming van je organisatie, en inzage in de mensen die in je organisatie en je systemen toelaat, is OSINT ook een onmisbaar hulpmiddel bij het uitzetten en bepalen van je marketingstrategieën: Dit heet OSINT Market Intelligence (MARKINT) LINK.
Voor het uitvoeren van OSINT werkzaamheden heb je het vereiste diploma als particulier onderzoeker nodig met de daarbij horende toestemming van de Korpschef van de Politie. Dit in het kader van de Wet LINK. Het is echter niet zo dat iedereen met een vergunning als particulier onderzoeker daarmee ook een OSINT specialist is. Zoals eerder vermeld is OSINT een specialisme op zich. Dit leer je niet met een cursus van één- of enkele dagen. Naast de vereiste diploma's is het van belang dat je continu je kennis bijhoudt door middel van het lezen van literatuur, het bijwonen van Webinars, workshops, lezingen en het volgen van bijscholingscursussen.
De ontwikkelingen in de digitale wereld, en het misbruik daarvan, gaan snel. Schakel daarom op tijd een OSINT’er in!
Heb je vragen, aarzel niet. We helpen je graag. Tot een volgende blog!
Even een fotootje plaatsen van waar en wat ik nu eet, snel een filmpje posten van mijn nieuwe auto, een foto van je gezin, van je kinderen, je huis...je kan het zo gek niet bedenken of we plaatsen het op internet.
Social media platformen, winkelsites, webservers etc. willen steeds meer gegevens van iedereen. Natuurlijk zijn er voorwaarden tussen jou en de social media platformen. Veel gebruikers denken dat met het opheffen van een account alle gegevens ook automatisch verwijderd zijn. Weet jij hoe lang jouw account nog bewaard wordt en of de afspraak om je account te verwijderen ook daadwerkelijk wordt nagekomen? Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter weten dat er een grote markt is voor data. Er zijn zelfs zogeheten datamakelaars. Een datamakelaar of een handelsinformatiebureau is een bedrijf met als kernfunctie data verzamelen en verkopen. Een bekend voorbeeld hiervan is Cambridge Analytica LINK, een data-analyse bedrijf die in 2018 in opspraak is geweest waarbij data illegaal gemanipuleerd werd met persoonlijke gegevens van miljoenen Facebookgebruikers ten behoeve van een politieke campagne. Hier is er zelfs een film over gemaakt (zie TIP 1 aanrader!). Als er zo’n grote markt is voor data dan is het voor social media bedrijven zonde om al die gegevens weg te gooien, toch? Je kunt niets controleren en je vertrouwt er maar op. Je staat er passief en laat het gebeuren.
Helaas, daarop is het antwoord NEE! Er is geen knop of een mogelijkheid om op internet jouw gegevens volledig te verwijderen. Wel kun je een online voetafdruk minimaliseren. Makkelijker gezegd dan gedaan. Het is mogelijk, maar daarvoor zul je wel een bedrijf moeten inschakelen. Het kost wat, maar de kans dat de gegevens daarna nog zichtbaar zijn is dan minimaal.
Als ik mijn gegevens niet kenbaar wil maken, dan maak ik toch gewoon geen gebruik van social media? Zelfs dan nog is jouw informatie op internet te vinden. Internet is namelijk onmisbaar in onze huidige samenleving. Gemeentes, bedrijven, andere instanties, ze beheren allemaal informatie van jou. Hoe weet jij of al deze systemen jouw informatie veilig bewaren? Ze geven aan dat de gegevensbescherming van systemen goed op orde zijn. Er worden certificeringen aan systemen gekoppeld. Technisch klopt het, maar weet jij wie achter die systemen zit?
De mens is vaak de zwakste schakel. Vaak ontstaan er datalekken door menselijke fouten. Dit kan onbewust door bijvoorbeeld kwaadaardige bestanden te openen zodat andere hiermee toegang krijgen tot jouw netwerk. Tevens worden er simpele trucjes toegepast om toegang te krijgen tot jouw wachtwoorden, zoals in dit opmerkelijke filmpje LINK. Of denk aan medewerkers van organisaties die persoonlijke gegevens verkopen bijvoorbeeld de onlangs geconstateerde datalekken bij GGD LINK.
Die gegevens komen dan vaak terecht op plaatsen waar we onze gegevens zeker niet willen hebben; het Dark Web LINK. Een donkere kant van het internet waarvan we weten dat het gevaarlijk is. Hier zal ik in de komende tijd een blog over schrijven. Het gaat daar niet om de wereld die we kennen zoals we nu leven. Waar we elkaar kunnen aankijken en waarbij emotie een rol speelt. Het gaat daar enkel om de gegevens van de digitale mens en niet om de echte mens. Hier durven criminelen veel meer stappen te nemen in de digitale wereld dan in de echte wereld. Hier spelen geen emoties, gevoelens of empathie. Hier zijn persoonsgegevens van mensen niet meer dan goederen.
Om meer inzicht te geven in de digitale wereld en Dark Web, en hoe grote bedrijven omgaan met jouw gegevens en andere informatie heb ik een goede tip voor een verhelderend boek en een pakkende film.
“The Great Hack” (Netflix) LINK
“Dark Net” van schrijver Jamie Barlett LINK
Het is tijd om nu actie te ondernemen! Kijk naar je huidige instellingen van je applicaties op je telefoon. Ga dan naar Machtigingbeheer. Hier kun je inzien welke applicaties je 'onbewust' toestemming hebt gegeven die direct toegang hebben tot jouw persoonlijke data waarmee persoonlijke bestanden, camera, microfoon en zelfs lichaamssensoren geregistreerd, en misschien zelfs op afstand bediend, kunnen worden. Ga na of die applicaties echt nodig zijn, zo niet, verwijder ze dan.
Heb je vragen of heb je hulp nodig over veiligheid van jou digitale omgeving of je digitale voetafdruk?
Aarzel of schroom niet en neem contact met ons op. Tot een volgende blog!